Monday, 23 January 2012

Try, try and TRY

Dalam hidup kita mesti mencuba..
Walaupun susah, payah dan tidak mampu..
Kita seharusnya mencuba..
Kita seharusnya tidak mudah berputus asa...

Assalamualaikum, hari post aku nak tulis pasal TRY.. Bukan try dalam permainan ragbi tetapi realiti hidup.. Sebagai seorang manusia, kita patut mencuba sama ada boleh buat atau tidak boleh.. Cikgu Chemistry aku selalu cakap macam ni "Jangan cakap tak tahu..Cuba jawab.. Salah takpe tapi belajar".. Aku selalu dengar dan kadang-kadang benda macam itu mengajar kita.. Cikgu Add Math aku lak kata, "Kamu dah berusaha tapi kalau tak dapat hasil, bukan rezeki kamu lagi".
Kadang-kadang, orang selalu mengalah jika tidak berjaya melakukan sesuatu.. Aku pun nyaris-nyaris jadi begitu.. Ada setengah tu, dah cuba berkali-kali tetapi tidak membuahkan hasil dan putus asa.. Tambah kalau orang putus cinta, break je macam takde harapan hidup.. Bagi pendapat aku, kategori orang macam aku kata tadi memang merugikan hidup masing-masing.. Allah paling suka orang beristiqamah dalam hidup..
Dalam hidup, penuh dengan dugaan, rintangan, halangan dan sama erti dengannya.. Susah nak istiqamah dalam pekerjaan dan perkara yang menyusahkan kita semua.. Tambah-tambah nak berubah, lagi la.. Adess.. Payahnya jangan dicakap.. Tetapi, sebagai seorang manusia kita seharusnya mencuba bak kata pepatah Adidas, "Impossible is NOTHING".. Dalam hidup ini, boleh jadi pelbagai perkara samada benar ataupun luar biasa..
Hopefully, dalam hidup kita, mesti mencuba dan berusaha walaupun tidak boleh.. Manusia boleh jadi yang terbaik tetapi tidak sempurna..
Sampai di sini la coretanku.. Hopefully, aku menjadi seorang yang kuat dan tidak mudah putus asa.. Yang baik dijadikan teladan,yang buruk dijadikan.. Hopefully, aku cuba untuk berubah walaupun payah sebab perubahan benda paling sukar untuk dibuat.. Cikgu Pengawas Sesi Petang pernah cakap, "Perubahan adalah benda paling sukar hendak dibuat".. Hopefully, aku akan cuba dan segala post aku hopefully memberi faedah kepada semua.. Wallahualam.. Salam Ukhwah

#TRYTRYTRYTryTRY

Friday, 20 January 2012

Prove It..

Assalam.. Lama gila aku tak update blog yang "comel" ni..=_=".. Maklumla ilham ni datang kadang-kadang je.. Kadang-kadang ilham sudah datang, pergi menghilang.. Tahun ni, tahun 2012.. Tahun ni, aku ambil SPM.. Kecuakan tu dah sah-sah ade.. Dah la banyak subject kantoi.. Hmm, aku cuba untuk cover..
Hari aku nak bercerita sikit benda yang berlaku baru-baru ini.. Bukan benda teruk pun.. Cuma Mesyuarat Agung je pun.. Hehehe.. Baru-baru ni, aku dilantik jadi Pengerusi.. Bukan aku menunjuk-nunjuk tapi nak cakap sikit.. Apabila pegang jawatan tinggi-tinggi, mesti perkataan akan keluar 'form' dan berlagak.. Bagi aku, benda tu kadang-kadang boleh pressure aku dan kadang-kadang wat aku tercabar pun ada.. Aku terima seadanya kalau mereka nak cakap apa.. Mereka tu ada pendirian dan hak untuk bersuara masing-masing.. Jadi aku tak kisah kalau mereka nak kata apa pun..
Tapi dalam Al-Quran telah tercatat bahawa setiap manusia yang diciptakan di Bumi adalah Khalifah.. Khalifah bermaksud ketua.. Jadi aku pegang jawatan pun sebab ingin menjalankan amanah.. Setengah orang ingat aku pegang jawtan untuk berlagak tapi aku nak jalankan amanah aku.. Bagi aku, sebagai pelajar biasa pun ada amanahnya.. Belajar sehingga mencapai kejayaan.. Itulah amanah paling penting dalam hidup semua manusia di dunia ini.. Ketika mencapai kejayaan di dunia, Akhirat jangan dilupakan.. Itulah tempat kekal abadi.. Belajar hingga ke menara gading menjadi harapan kepada semua ibu bapa..
Amanah juga benda paling susah nak buat.. Silap sikit, habis spoil semua.. Imam Al-Ghazali pernah bertanya kepada anak muridnya.."Apakah benda paling berat di dunia?".. Anak muridnya menjawab,"gajah,batu,gunung".. Imam Al-Ghazali menjawab,"Betul apa yang kamu cakap tetapi benda paling berat adalah AMANAH".. Jadi amanah ni benda paling susah nak buat..
Aku akan cuba sedaya upaya untuk menjalani amanah aku.. Aku akan cuba buat yang terbaik.. Maklumla aku tak dapat memuaskan hati semua orang sebab aku manusia.. Manusia tidak pernah PERFECT walaupun dia cuba untuk menjadinya.. Aku bersyukur sebab ada cikgu dan kawan sanggup menolong aku menempuhi segala cabaran & dugaan.. Aku bersyukur juga parent aku juga support aku.. Aku akan buktikannya
Tahun ni 2012, aku kena struggle for SPM.. Aku akan cuba manage time.. Management time tu penting.. Takde management time, haru-biru hidup.. So kena kurang-kurangkan lah wat benda yang sia-sia tu.. Guna masa sebaik mungkin.. Sebab masa itu emas.. Semalam adalah sejarah, esok adalah misteri, hari ini adalah masa kini.. Aku nak tunjukkan aku nie boleh buat yang terbaik walaupun aku ni teruk..
Sampai di sini saje.. Hopefully, post kali ini boleh diaplikasikan dalam hidup seharian.. Yang baik dijadikan teladan, yang buruk dijadikan sempadan.. Jadilah orang yang berkebolehan.... Wassalamualaikum

#proveityoucando