Saturday, 10 December 2011

Bagai Mencincang Air Tidak Putus..^^

4 Sahabat KRS




Assalamualaikum, hari aku ada story nak telling ni.. Beberapa hari lpas, ada kawan aku dari SBP.. Tgur aku.. N tercetus idea nak berblogging pada hari ini...
Ana nak bercakap psal Bagai Mencincang Air Tidak Putus.. Maksudnya, walaupun kita semua ini berjauhan ke tempat lain tetapi hubungan sesama manusia masih lagi akrab.. Tidak kira keluarga, kawan, cikgu dan yang paling penting, ALLAH SWT.. Berputus hubungan dengan Allah, maka sesatlah kamu.. Nasihat aje..
Walaupun sesibuk mana pun, orang yang terdekat dengan kita jangan dilupakan.. Aku pernah buat skali.. Tp menyesal la kepada sesiapa yang buat.. Tapi kalau ada awek, lebihkan kawan.. Tapi pendapat aku, sama rata je aku layan sebab awek pun kawan juga.. Girlfriend.. Kawan perempuan.. Hahahaha...
Tapi kalau takde kawan ataupun tak berkawan, sunyi hidup.. Rasa nak bunuh diri pun ada.. Sebab bagi yang suka bersendirian ataupun alone, individu tersebut akan rasa kurang kasih sayang dan kurang perhatian.. Kalau kita susah, saper la nak tolong kite?? Tu pentingnya ada kawan.. Susah senang, kawan bersama.. Tapi kena pandai la cari kawan.. Kalau salah, jwpnnye Memang Silap La... Sebab kita semua yang majoriti rapat dengan kawan.. Orang paling berpengaruh dalam hidup, of course la Friend.. So cari la kawan yang betul.. Cari kawan yang membantu, jangan cari kawan yang merosakkan..
Lagi satu, our parents.. Jangan la dilupakan.. Mak bapak kita adalah orang yang paling penting dalam hidup.. Sebab mereka orang pertama didik kita semua.. Yang paling penting, MAK kita semua... Pada sesuatu hari, Rasulullah menjawab pertanyaan sahabatnya yang menanyakan siapakah orang yang aku patut berbakti.. Rasulullah menjawab Ibu sebanyak 2 kali.. Maknanya Ibu adalah orang yang paling penting.. Sebab mak kita semua telah mengandungkan kita selama 9 bulan.. Bersusah payah menjaga kita.. Jangan la mengguris hati Ibu sebab syurga bawah tapak kaki Ibu..
Alahai, agak kekurangan idea lak.. Hmm, otak hang jap.. K, la tu je aku nak story tellingnye pun.. Tp apa-apa hal, hubungan dengan Allah jangan dilupakan... Mai sini aku nak sajikan gambar yang berkaitan dengan hubungan sesama manusia.. Enjoy it.. Semua yang aku tulis, Insyallah boleh dijadikan nasihat.. Yang salah jadikan sempadan.. Wallahualam dan Wassalamualaikum...
Kat Gunung Brinchang

On the way sampai puncak Gunung Brinchang, posing jap


Bergelak seketika..

KRS Team

Apabila 2 musuh berdamaian.. Kakak DIba oi..

Main lompat2 kat kedai makan..==

Kenangan 3 Gemilang

Jamuan Pengawas

2 kelas bergabung menjadi satu team.. Cam nak men bola je?

Apela gaya tangan tu?

Ta ready utk posing

kecewa..(org baju kuning)

Wah.. Main peace2 lak..

Mesyuarat ape la nie?

Cari arah.. 

Fokus mencari arah..

Keletihan melanda

Bincang2

Ajar ahli kumpulan ye..

Sweet gila.. Makan bertiga

Apasal gambar terbalik...??

Minum air bercampur soda.. Hehehe

Mai makan

Apehal lak aku plik biru...==

Yess, Kak Siti ajar deme..

Mat Rempit Sains

Apabila SMK Tambun jd penyokong KL time MSSM



Pasukan Bola Sepak Malaysia.. Coming Soon..

Gamba terbalik agy..

Secocok kan?

Fly..

Tiga Jejaka HENSEM.. Single n Available

Bergelak lagi..

Kekhusyukkan wat kerja

Kat SAINA.. 4 Kaizen...

Terbalik agy.... Adooo

Posing penat.. Hahahaha

Muka kelaparan
Muka ketiduran



P/S: Kwn2 ku, bce blog nie n njoy every pics aku ltak.. Hehehe.. Bru blaja ltak gambar.. Sori to say kalo ade gambar terbalik..















































































Friday, 2 December 2011

Terus Terang..^^

Assalamualaikum... Hari ini kita kongsi satu topik.. Terus-terang.. In English, be frank.. Sebelum aku nak bercerita lebih, aku nak cakap terima kasih banyak-banyak kat kawan-kawan aku sebab join main futsal semalam.. Memang Awesome la.. Hahaha.. ^^
Semua manusia dicipta pasti ada kelemahan tetapi boleh diperbaiki.. Tetapi kena ada daya usaha yang tinggi dan semangat inkuiri yang tinggi.. Tp satu sifat yang WAJIB ada adalah TERUS-TERANG.. Sikap tersebut banyak faedahnya.. Tak percaya? Try la..
Sifat ini kepada sesiapa ada, memang tidak rugi dan tidak untung.. Berterus-terang biarlah bertempat.. Ada time, benda tersebut makan diri.. Tapi takpelah.. Mari bercakap psal faedah Berterus-Terang nie..
Pertama sekali, berterus-terang pada seseorang yang kita cintai.. Hehe.. Agak kejiwangan di situ.. Aku bukan nak ajar kome bercinta.. Ini cuma pendapat aku(aku tau ramai x setuju).. Kalau kita suka pada seseorang itu, eloklah jangan memendam-mendam.. Nanti semua kerja buat asyik ingat je kat dia.. Hehe.. Macam ada pengalaman je aku cakap..
Yang kedua pula, berterus-terang kalau ada yang tidak puas hati.. Yang ini memang banyak berlaku.. Bukan kat aku je tetapi orang lain juga.. Kalau kat kem, kalau fasilitator tidak puas hati, malam terakhir kem mesti ada ragging-ragging.. Yang tu dinamakan Hell Night.. Yang ini, memang selalu aku kena la.. Tapi kalau bab len, baik cakap kepada orang yang kita tidak puas hati tu.. N cakap la dengan baik-baik, nanti lain cerita jadinya.. Tapi boleh bawa effect teruk kalau pendam perasaan ketidakpuasan hati dengan seseorang ini.. Boleh membunuh.. Astagfirullahalazim.. Beristighfar banyak-banyak.. Berdoalah kepada Allah jika hati rasa marah je..
Yang terakhir ini, sangat penting ni.. Berterus-terang jika tidak tahu membuat sesuatu benda ataupun pekerjaan.. Dalam lingkungan umur aku ni, dah sah-sah la dalam pelajaran dan mengorganisasikan persatuan ataupun kelab yang ada di sekolah.. Kalau tengah belajar, jangan la jadi bodoh sombong.. Kalau tak tau, bertanya la... Ini cikgu mengajar, mungkin kita semua nie faham konsep tapi bila soalan tu pusing sikit dan tak dapat buat, selepas tu kata faham.. Tu memang merugikan diri sendiri jawapannya tu.. Memakan diri.. Bukan guna duit pun.. Takde sape rugi ataupun untung la.. Tp kalau betul-betul nak belajar, Insyaallah, kita dapat untungnya... Kadang-kadang, kita sendiri perlukan insentif sendiri.. Kadang-kadang better tanya yang lagi tua, kalau tak tau nak wat sesuatu pekerjaan.. Maksudnya, tanya la yang lebih arif dalam sesuatu bidang jika tak tahu..
Wah, sudah habis da, aku taip.. Maknanye sudah habis la, aku bercerita.. Yang dijadikan teladan, yang buruk dijadikan sempadan.. K, Waalaikumussalam dan Salam Ukhwah


p/s: Takde kerja, idea mendatang dan update la blog.. Hehehe.. Lame x mecej die..^^